Amikor 40-45 évet elérjük, akkor a szemlencsénk egyre kevésbé képes alkalmazkodni a különböző távolságokhoz. Ez azt jelenti, hogy amit olvasunk, amit közelre tartunk, egyre kevésbé látjuk, és ösztönösen egyre távolabb tartjuk. Majd eljutunk arra a pontra, amikor már sehol sem kényelmes, és szükségünk van valamiféle segítségre. De miért és mit vásároljunk, hogy maradéktalanul elégedettek legyünk?

A multifokális lencsék első generációja a francia Varilux-al kezdődött, bár hihetetlen, de 1959-ben jelent meg először az optikákban. Azóta már sok generáció „nőtt ki” ebből a családból, sok közülük már nem kapható, és lényegében 10 évente újul meg egy-egy kategóriájuk.

Mert bizony léteznek multifokális szemüveglencse kategóriák, amelyeket a köznyelv leginkább úgy említ, hogy széles vagy keskenyebb látóterű. De mit is jelent az, hogy multifokális?

Egy szemüveglencse egy távolságra alkalmas, ennek az az oka, hogy egy fókuszponttal rendelkezik. Ezzel szemben a Varilux multifokális lencsék milliónyi fókuszponttal segítik látásunkat, mondhatni végtelen számú segíti a tökéletes látást. Mindegyik fókuszpont esetén „másik dioptriáról” beszélünk, így lesz alkalmas arra, hogy több távolságra láthassunk élesen.

Varilux multifokális szemüveg akció

Ezzel el is érkeztünk a fenti kérdés első válaszához: azért érdemes multifokális szemüveget vásárolni, mert egyetlen szemüveggel megoldunk több problémát. A több probléma pedig a távolra, munka/karnyújtásnyi vagy éppen olvasótávolságra tekintés.

Na de mi az az ok ami miatt ezt vegyük, ne pedig több egyfókuszú szemüveget?

Egyrészt a keret: minél többet használunk egy keretet, annál jobban elhasználódik, így kimondhatjuk: minél többet van felvéve állandóra egy szemüveg, annál tartósabb lesz. Legjobb példa erre az olvasószemüveg: ingzsebbe helyezve, mellé kulcsok vagy toll téve egyértelműen megrövidíti a szemüveg élettartamát, emellett az állandó fel-levétel „kihajtja” a csavarokat, sérül a keret a folyamatos használattól, sérülhetnek a lencsék.

A másik ok ami miatt a multifokális lencséket javasoljuk az ár. Igen egy kicsit paradox megállapítás, hiszen az a hír járja, hogy a multifokális szemüveg drága, de mégis számoljuk össze: ha minden távolságra élesen szeretnénk látni egyfókuszú lencsékkel, akkor szükséges 3 keret, 6 lencse és 3 munkadíj.

Ezzel szemben a Varilux lencsék esetén kell 1 keret, 2 lencse és egy munkadíj.

Természetesen különböző árkategóriák vannak, nem tudnánk pontos számítást végezni, mivel több száz(!) árat kéne leírnunk ide. De ha közel azonos árkategóriáju kereteket veszünk az összehasonlításba, akkor bizony a 3 keret ára már majdnem a lencse árával azonos.

A multifokális lencséket csak viselni kell, míg a 3 különböző szemüveget cserélgetni. Ilyenkor elveszíthetjük egyik-másik szemüveget, rossz helyre tehetjük, és számos olyan helyzet adódhat, amire azt mondjuk: ez így kényelmetlen. Ezzel szemben a Varilux multifokális lencséket reggel felteszik vásárlóink, és este leveszik, ennél egyszerűbb megoldást keresve sem lehetne találni.

Ha érdeklik további érdekességek a szemüvegekkel kapcsolatban, kérjük kövesse facebook oldalunkat.

Ha pedig megtetszett írásunk, akkor várjuk szeretettel látásvizsgálatainkon, jelentkezzen be online.