A miópia vagy tudományosan a myopia magyarul rövidlátást jelent, azaz amikor a páciens nem lát megfelelően távolra, kizárólag egy bizonyos távolságig képes látni. A rövidlátás mértékétől függően ez lehet 10-20 centimétertől másfél-két méterig. Valóban népbetegségnek tekinthetjük, vagy csak egy evolúciós folyamat?

Mit kell tudjunk a rövidlátásról?

A köznyelvben rövidlátásnak hívjuk azt az állapotot, amikor valaki nem lát tisztán, minimum 5 méteres távolságra. A név abból keletkezik, hogy a szem optikai tengelyének hossza nagyobb, mint a szem fókuszpontja, ahova a tiszta képet biztosítanák a törőközegek, így „rövidebb távolságra” kapnánk csak éles képet, mint az ideghártya síkja, ezért rövidlátás.

A fenti kép jól érzékelteti, milyen módon történik a látott tárgy leképezése, ezért rendkívül találó szó a rövid illetve távollátás.

Az ilyen típusú optikai hibát szemüveggel vagy kontaktlencsével tudjuk korrigálni, attól függően milyen megoldást választunk. Mindkét megoldás több előnnyel jár, és mindkét megoldás esetén szükséges lehet némi kompromisszum.

Azonban miért említettünk a bevezetőben evolúciós folyamatot?

Legutóbbi kutatások szerint 2050-re a világ lakosságának 50%-a szenvedhet a rövidlátástól, ami a korábbi évtizedekben végzett vizsgálatok szerint 10-15% volt, és ez jelentős növekedés. Egy biztos: a világunk megváltozott, a gyűjtögető-vadászó ősember imidzse a múlté, egyre közelebbi területeken végezzük a munkánkat, egyre inkább arra ösztökélve szervezetünket, hogy alkalmazkodjék ehhez a helyzethez. Valahogy így definiálható az evolúció is: megváltozott körülményekhez alkalmazkodik a szervezetünk.

Természetesen a rövidlátás nem kizárólag azért alakul ki, mert kisebb távolságokat szeretnénk belátni, ugyanúgy jelen van a képletben a „hozott anyag”, azaz mit örököltünk felmenőinktől.

De miért probléma mindez?

Sajnos az aránytalanul gyorsabban és nagyobbra „növekvő” szem több veszélyt is hordoz magában, mint gondolnánk!

Az előrehaladott miópia esetén megnő az esélye a retina leválásának, amely igen bonyolult és hosszadalmas módszerekkel kezelhető. Emellett esélyes lehet a későbbiekben a makuladegeneráció, zöldhályog kialakulása is.

Ezen felül a miópia megjelenése, és/vagy nem kezelése lelki folyamatokat is beindíthat, hiszen az a páciens, aki nem lát megfelelően távolra, átvitt értelembe véve „bezárkózik” a saját, kis látható világába: társaságkerülővé válhat. Másik nagy hátránya az egyénre nézve, hogy a rövidlátó páciens hatékonysága is jelentősen csökken, hibát követhet el a tanulmányai vagy a munkája során.

Továbbgondolva egy közösség hatékonyságát is ronthatja a kezeletlen rövidlátás, és ha azt nézzük, hogy a 2020-as években megközelítőleg 30% a rövidlátók aránya a myopia intézet szerint, akkor bizony egy átlag munkahely harmada küzdhet a produktivitással, ami már egészen jól látható (negatív) eredményű is lehet, legyen szó iskolai közösségről, vagy munkahelyről, vagy bármilyen más csoportról.

Mit teszünk mi a miópia ellen?

Egyrészt minden kezelés lényege, hogy személyre szabottá tudjuk tenni, ehhez természetesen szegmentálnunk kell pácienseinket. Ha innen közelítjük meg a megoldást, akkor két nagy csoportra bonthatjuk őket, gyerekekre és felnőttekre. Ezen belül természetesen további csoportokat kell kialakítani, például a rövidlátás mértéke alapján szükséges egy csoport, vagy éppen a viselt korrekció szerint kell megkülönböztetni őket, de még több egyéb csoportot is kialakíthatunk.

Gyerekek esetén: azt gondoljuk a rövidlátás megjelenésének pontján tudunk a leghatékonyabbak lenni. Ugyanis itt dől el, az első néhány vizsgálat után, hogy milyen mértékű a miópia progressziója, azaz a receptérték változása. Amennyiban gyorsan, nagy lépésekben növekszik a receptérték, akkor mindenképp szükséges egy speciális szemüveglencse. Erről bővebben később.

Viszont mivel nem minden szülő tudja elhozni gyermekét havonta látásvizsgálatra, ezért jobb elébe menni a problémának, és a miópiás tünetek megjelenésekor, rögtön a terápiás szemüveglencsét javasolni. Ez kifejezetten fontos óvoda vagy iskolakezdés előtt!

Mit tud ez a terápiás szemüveglencse, amelyet gyermekeknek javaslunk?

Az Essilor által forgalmazott Stellest szemüveglencsékkel garantáltan csökkenthető a rövidlátás változásának mértéke. Ehhez pár alapvető szabályt szükséges betartani, és amennyiben gyermeke erősebb szemüveget igényel, akkor az eredetileg felírt lencséket kicseréljük!

A lencse speciális kialakítása úgy irányítja a fényt (a látott képet), hogy megakadályozza a szem optikai tengelyének növekedését, ezáltal a miópia progresszióját.

Azaz amíg egy hagyományos optikai lencse kizárólag megfelelő képet biztosít gyermekének, addig a Stellest szemüveglencsék kontrollálják a látást, és ezáltal a rövidlátás mértékét is. Ez hatalmas különbség a „hagyományos” optikai lencsékhez képest.

Az eredmény pedig magáért beszél: 67%-al csökkenti a rövidlátás változását, napi 12 órás viselés esetén.

A szemmel látható eredmény pedig: nem vastagodik gyermeke lencséje a hónapok során, közösségének tagja lesz, biztosabb tanulmányi eredményekkel.

Ha szeretné gyermekének a legjobb megoldást biztosítani, kérjük jelentkezzen be látásvizsgálatra és konzultációra itt: