Szolgáltatások

Színlátásvizsgálat

Rendben vagy a színekkel?

Itt az idő, hogy meggyőződjünk róla!

Miért fontos a színtévesztés korrekció?

A színek több szempontból is fontosak számunkra. Befolyásolják hangulatunkat, esztétikai élményt nyújtanak, és információt hordoznak. Lépten, nyomon színkódolt információkba ütközünk. A színtévesztők számára számos foglalkozás nem engedélyezett és gyakorlatilag szinte mindenhol hátrányt szenvednek. A színlátást korrigáló lencsék segítségével sok színtévesztő számára mankót nyújtunk a színes világban való tájékozódásban.

Gyógyítható a színtévesztés?

A színtévesztés nem gyógyítható, habár a normál szemüvegekhez hasonlóan, színlátást korrigáló lencsékkel a színlátás javítható.

Változhat a színtévesztésem az évek múlásával?

A örökletes színtévesztés típusa és súlyossága az évek múlásával nem változik. A szerzett színlátás zavarok azonban idővel változhatnak. Cukorbetegség, glaukóma vagy az idős kori szemlencse “sárgulás” időben változó színlátást eredményezhet.

Miért több a férfi színtévesztő?

A színtévesztés előfordulása a férfiak körében 16-szor gyakoribb, mint a nőknél. A férfiak 8 a nők 0.5%-a színtévesztő. A színtévesztés örökletes probléma, ami az X kromoszóma hibájából ered. Egy nő csak akkor lesz színtévesztő, ha mindkét X kromoszómája hibás. Ha csak az egyik hibás, akkor ő csak hordozza a színtévesztést. A férfiaknál az X kromoszóma hibája színtévesztést eredményez (XY).

Mit jelent az hogy “protán” vagy “deután” típusú színtévesztés?

Örökletes állapot lévén, számos genetikai előfordulása különböztethető meg a színtévesztésnek. A leggyakoribb az úgynevezett L és M (hosszú és közepes hullámhosszakra érzékeny) receptorok hibája, amiket a következőképpen neveztek el: Protanomália, Protanópia, összefoglaló nevén “Protán” vagy Deuteranomália, Deuteranópia, röviden “Deután”.

Miben különbözik a Colorlite színtévesztést vizsgáló teszt a többi színlátást vizsgáló teszttől?

A színlátást vizsgáló tesztünk meghatározza a színtévesztés típusát és súlyosságát, valamint a korrekciós lencsékkel való visszamérés során segít a leghatásosabb korrekciós lencse kiválasztásában. A teszt gyors, objektív és egyszerű, hasonlóan megszokott látásvizsgálatokhoz.

Kérdésed van?

Hívj, vagy írj nekünk!