Korábban a szemüveglencséknél fontos kritérium volt az karc védelem, és ahogy fejlődött a technológia, úgy ismertünk meg új veszélyeket is. 

Ma már tudjuk, hogy védeni kell szemünket az UV sugárzás és a káros kék fény ellen, és emellett megfelelő kényelmet kell biztosítanunk magunknak. 

De milyen veszélyekről is van szó?

UV sugárzás: az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás.

Az UV sugárzás elleni védekezést nem lehet elég korán kezdeni: érdemes már a gyerekeknek is megtanítani, mire ügyeljenek

Azaz ezt a “fényt” nem látjuk, de látható jelei vannak, ha ez ér minket. 

Képeket ugyan nem közlünk, de talán ismert kifejezés a hóvakság (photokeratitis): valamilyen felületről visszaverődő napfény (UV fény) okozza a szaruhártya és a kötőhártya fájdalmas gyulladását. 

Érdekes módon ez jellemző szembetegség volt szörfösök között, illetve hegesztők között is, így maga a hóvakság kifejezés nem teljesen helytálló, hiszen nyári körülmények között is találkozhatunk vele. 

De beszélhetünk egyszerűen a leégésről is, amikor bőrünk olyan mértékben sérül az UV fénytől, hogy bepirosodik, fájdalmas égési sérüléseket szenvedhetünk. 

Emellett az erős UV sugárzás okozhat úgynevezett kúszóhártyát is. A Pterygium során ténylegesen egy további kötőhártya alakul ki, amely a szem közepe felé növekszik, így veszélyezteti az éleslátást. 

Ezért nem kizárólag a szem, de annak környékét is védeni kell az UV sugárzástól, erre kiválóan alkalmasak a napszemüvegek, amelyek tervezésekor szerencsére már figyelnek arra, hogy minél nagyobb lencsét kapjanak. Ha valaki kontaktlencsét visel, akkor is fontos a napszemüveg viselése, a fent felsoroltak miatt: a szem környékének védelme legalább annyira fontos, mint a szem védelme. 

Káros kék fény sugárzás: a káros kék fény a spektrum látható tartományában megtalálható ibolya-kék fény, amely rövidtávon leginkább kellemetlen-kényelmetlen tüneteket okoz, ugyanis jelentősen befolyásolja a szervezet biológiai óráját. Hosszútávon azonban a makuladegeneráció kialakulásáért is felelőssé tehető, amely lényegében vakságot okoz. A káros kék fény megtalálható a napfényben is, azonban lényegesen kisebb mértékben ér minket, összehasonlítva pl az LCD kijelzők által kibocsátott kék fénnyel. Ezért fontos, hogy aki sokat használja mobiltelefonját, számítógépét, vagy TV előtt tölt sok időt. Szerencsére több szemüveglencse (opció) elérhető, amelyek kiváló védelmet biztosítanak a káros kék fény ellen. 

Hogyan védjük szemünket az UV sugárzás és a káros kék fény ellen, egyetlen szemüveggel?

Az intelligens, fényre sötétedő Transitions szemüveglencsék alkalmasak a káros sugárzások elleni védelemre. Ezek a termékek akkor változtatják színüket, ha UV sugárzás éri őket, és amint ez megszűnik, vagy csökken, akkor világosabbá válnak. Emellett pedig teljeskörű védelmet biztosítanak a káros kék fény ellen, így az év 365 napján maximális biztonságban használhatja új szemüvegét. 

De hogyan is működnek a fényre sötétedő szemüveglencsék?

Ha a lencse felületét UV sugárzás éri, annak első felületén található fotoreagens “réteg” molekuláris szerkezete megváltozik. Ez a változás rugalmas, és reverzibilis, azaz ahogy kevesebb UV fény éri a lencsét, úgy világosodik, így beltérben átlátszóvá válik. 

A Transitions fényre sötétedő szemüveglencsék beltérben 1.4x hatékonyabban védik szemünket a káros kék fénnyel szemben, mint egy hagyományos szemüveglencse. Kültérben pedig 8x hatékonysággal képesek kiszűrni a napfény által minket ért káros kék fényt. 

Milyen szemüveglencsékre érhető el a Transitions opció?

Szerencsések vagyunk, hogy itt egy a lencse első felületére integrált vékony rétegről beszéltünk, mivel ez azt jelenti, hogy bármilyen típusú lencsén elérhető a Transitions opció. Beszéljünk akár multifokális vagy egyfókuszú lencsékről, a Transitions opciót biztonsággal választhatjuk. 

A hagyományos barna, szürke és zöld szín mellett újabb 4 színben választhatóak a fényre sötétedő szemüveglencsék

A Transitions opció segítségével 7 szín közül választhatunk, ez a lehetőség a lencse alapanyagától függ.

Továbbá állandó kérdés szokott lenni, hogy ez a lencse autóban is sötétedik-e? A válasz igen és nem: a Transitions Gen8 minimális mértékben sötétedik szélvédő mögött, azonban a Transitions Xtractive kifejezetten olyan termék, amelyet autós használatra terveztek. Ebben az esetben nem kizárólag az UV fény, hanem a látható fény kék tartománya is aktiválja a lencsék színváltoztatását. Xtractive opcióval 3 szín közül választhatunk. 

Az elérhető színek pedig a barna, a szürke és a zöld hagyományos színek, illetve a Style Colors kollekcióból a Zafír, az ametiszt, a smaragd és a borostyán, amely az alapszínek más árnyalatát jelenti és rendkívül fiatalos és dinamikus külsőt biztosít a szemüvegnek. 

Ha megtetszett a bemutatónk, jelentkezzen be látásvizsgálatunkra, és kockázat nélkül kipróbálhatja a Transitons lencséket. 

Minden új szemüveg készítése előtt látásvizsgálatra van szükség, annak érdekében, hogy tökéletes legyen a receptérték. 

Bejelentkezés: https://szembogar.hu/idopontfoglalas