Egy hosszú tél után mindig várjuk a hóvirágokat, a madarak csicsergését, és a melegítő napsugarakat. Mi az amit kapunk még ezzel? Az UV sugárzást. Azaz igazából ez nem teljesen fedi a valóságot, mutatjuk is, hogy miért?

Mi is az UV sugárzás?

Az UV sugárzás egy nem látható, de nagy erejű elektromágneses sugárzás, amely a fény nem látható tartományában található, 400 nm-es hullámhosszig. Ez a sugárzás a napfénnyel együtt érkezik, és mint bármely más fény, visszaverődik felületekről: üveg, víz, hó. Maga az UV fény az év egészében jelen van, azaz a címben szereplő kérdésre a válasz: az év 365 napjában kapjuk az UV sugárzást, ezért célszerű olyan védelmet választanunk, amely mindig rendekezésünkre áll.

Hogyan védekezhetünk az UV sugárzás ellen?

A legkézenfekvőbb a naptej, de azért erre leginkább akkor van szükség, amikor vízparton vagyunk: télen eléggé felöltözünk, így maximum az arcunkat éri, de a Balaton parton célszerű a naptej. Igen ám, de mi történik a szemünkkel, hiszen ott nem tudjuk a naptejet alkalmazni? Két lehetőségünk van: napszemüveg vagy megfelelő optikai lencse. Ez utóbbi alatt legszívesebben a dioptriás napszemüveget javasoljuk, viszont van egy köztes megoldás, amit fényre sötétedő vagy Transitions lencsének hívnak. Nézzük az alábbiakban melyiknek mi a jellemzője?

Napszemüveg

A napszemüvegek rendkívül népszerű divatkiegészítők, és az Európai Únió területén kizárólag UV400-as, azaz teljes védelemmel ellátott napszemüveget lehet forgalmazni, így megnyugtató, hogy az UV védelemben nem lesz hiány. Miért válasszunk márkás napszemüveget akkor? Egyértelműen a lencsék képalkotó tulajdonságai miatt. A rendkívül olcsó, bárhol beszerezhető napszemüvegek lencséit egy műanyag lap meghajlításával készítik a távol-keleten, így ezek a „lencsék” bizony torzításokat tartalmaznak, amelyek fejfájást, szédülést, rosszabb esetben hányingert is okozhatnak. Ezért célszerű például a Maui Jim napszemüveget választani üzletünkből, hiszen ezek lencséi tökéletes képalkotást biztosítanak, garantáltan problémamentesek. Emellett polarizált lencsékkel készülnek, azaz jelentősen csökkentik a felületekről érkező csillogást (üveg, víz, hó). Érdekessége, hogy a gyár készít dioptriás lencsét is, így egészen biztosan a gyári színt kapja az, aki Maui Jim napszemüveget vásárol.

Dioptriás napszemüveg

Ezek a termékek jellemzően egy napszemüveg keretbe, vagy optikai keretbe helyezett színezett/polarizált lencsék. Kiváló lehetőség, hogy Varilux 1+1 akciónk keretében akár multifokális lencsével is megrendelhetőek a dioptriás napszemüveg lencsék, így egyáltalán nem lesz probléma az olvasás velük. Ezzel el is érkeztünk a legnagyobb előnyükhöz: tökéletes látást biztosítanak akkor is, ha amúgy szemüvegre/kontaktlencsére van valakinek szüksége. Mindegyik típusú lencséből elkészíthető, számtalan szín áll a rendelkezésre, és ami szintén nagy előnye: hátsó oldali tükröződésmentesítéssel érkeznek. Azaz jelentősen növelik a látásélességet, és csökkentik a hátulról érkező csillogást.

Dioptriás napszemüvegek Pakson a Szembogár Optikában

Fényre sötétedő szemüveglencse

Minden igaz ezekre a termékekre, ami egy hagyományos, színezetlen lencsére igaz, annyi különbséggel, hogy az UV fény hatására a színük megváltozik. Hagyományos fényre sötétedő lencsék esetén 7 szín áll rendelkezésre, a szokásos szürke-barna-zöld+ezek árnyalatai. Az autó szélvédője mögött sötétedő lencsék esetén 3 szín, és megjelent egy újdonság, a fényre sötétedő+polarizált kivitel, amely sötét állapotában csökketni a csillogást is. Mindezek mellett lehetőség van egy úgynevezett tükrös réteg megvásárlására is, ilyenkor a lencse beltérben enyhén tükrös kifelé nézve, besötétedve pedig nagyon hasonló a divatos napszemüvegekhez is.

Mindegyik fenti megoldás teljes védelmet nyújt az UV ellen, és magasabb komfortot biztosít napsütéses időben.

Ha érdekel melyik megoldás a legjobb számodra, akkor jelentkezz be egy látásvizsgálatra:

Időpontfoglalás