Ha meg kéne határozni a szemüveg legfontosabb részét, akkor talán még szakmán belül is vitaindító lehetne a fenti mondat. Van aki szerint a helyes keretválasztás, mások szerint a lencsék, megint mások szerint a tökéletes beállítás…de elképzelhető, hogy csak kevesen válaszolnának úgy, ahogy mi. A továbbiakban elmondjuk miért.


Plusz információ: ha online jelentkezik be, akkor 5000 Ft kedvezményt biztosítunk szemüvegének árából.


A látásvizsgálat a tökéletes szemüveg alapja. Enélkül beszélhetnénk a legjobb keretről, és a legtökéletesebb lencsékről, hajszálpontos illesztésről, vagy iskolapélda beállításról, de mind mit sem ér, ha a látásvizsgálat nem adott megfelelő eredményt.

Képzeljük csak el: multifokális szemüveglencsét vásárolna, és nem látna megfelelően vele, mert a vizsgálat felületes volt, vagy éppen nem helyeztek kellő figyelmet a részletekre.

Mi történik egy látásvizsgálat során?

  • Megállapítjuk a nyers látásélességet
  • Ez alapján elkezdjük megtalálni a megfelelő látásélességet
  • Majd funkcionális látásvizsgálat segítségével a legapróbb részleteket is figyelembe vesszük

És csak ezután mondhatjuk azt, hogy választhatunk keretet, lencsét.

Mit takarnak ezek a fogalmak? Hogyan készüljünk fel a látásvizsgálatra?

A legjobb megoldást választottuk, így önmagunkkal készítettünk egy riportot. Aki kérdez: Kalóz Melinda, aki válaszol: Kalóz Melinda, diplomás optometrista.

-Mi a különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között?

Az optomterista feladata a látásélesség korrigálása, az esetleges szembetegségek észrevétele és szakorvoshoz irányítása. Elmondható, hogy prevenciós szerepet is betölt a komfortos szemüvegkészítés mellett, mert általában a páciensek a látásromlást veszik először észre. Az optomterista nem diagnosztizál.

A szemorvos szerepe a betegségek felkutatása, diagnózis felállítása, szembetegségek kezelése. A látásvizsgálat kevésbé van a fókuszban. Arra meg végképp nincs lehetőség a járóbeteg ellátás során, hogy a funkcióját tekintve vizsgálják a pácienst.

-Többször elhangzik a funkcionális látásvizsgálat, mit is takar ez?

A funkcionális látásvizsgálat, az optometria egy olyan területe, amely a szem és a látórendszer működésével foglalkozik. Tehát nem csak az éleslátáshoz szükséges dioptriákat állapítja meg, hanem feltérképezi, hogy a szemizmok összehangoltan képesek-e együttműködni, segíteni tud a tanulási nehézséggel küzdőkön, csökkenteni tudja a vizuális stresszt, ami a  túlzott közeli igénybevétel miatt alakul ki (mobil eszközök, számítógép  használata az írás, olvasás mellett). 

Röviden úgy jellemezhetném a legjobban, hogy az éleslátás mellett, a hatékonyabbá válik a vizuális rendszerünk működése, amely pozitív hatással van  a tanulás sikerességére, a munkateljesítményre, a közérzetre.

Funkcionális látásvizsgálatra akkor is szükség lehet, ha a tábla olvasással nincs gond, mert élesen látja a páciens, de például tanulási nehézségei vannak, elveszíti az olvasott sort, betűt téveszt, fárasztja a rövidtávú olvasás is, illetve várnia kell, hogy élesen lásson, ha távolról vált közeli nézésre, és vagy fordítva.

A látás egy idegrendszeri folyamat. Az állandó terhelés, egy plusz megterhelést ró a szervezetre, ami különböző tünetekkel jelentkezhet:

szem és fejfájdalom, égő érzés, indokolatlan fáradtság, elalszik olvasás közben, lassabban olvas, mint az átlag, elveszíti a sort, betű téveszt, dekoncentrálttá válik stb.

-Ez azt jelenti, hogy a régen elterjedt pedagógiai szemlélet, miszerint „nem buta a gyerek, csak nem tanul!”, megoldható lenne egy szemüveggel?

Sok régi, bevett megoldást használunk, ez pedig nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek jó megoldások. Sokszor a tanulás motiválatlanságának ok lehet az is, hogy hamar elfárad, és önkéntelenül mással kezd el foglalkozni. Ezzel tulajdonképpen pihen. Ha ezt tudatosan iktatjuk a tanulás folyamatába, az kész főnyeremény. Tehát előre meg kell vele beszélni, hogy 20 perc után, álljon fel, járjon egyet, és közben ha megoldható, nézzen 5 méteren túlra. Ezzel a látórendszert és az idegrendszert is pihenteti. De ez ne tartson tovább 1 percnél. Aztán újult erővel folytathatja tanulást.

Ez az egyik része. A másik az, hogy a funkcionális tesztek során hangsúlyt fektetünk arra, hogy a tartós közeli munka hogyan hat a páciensre. Ha megoldjuk az esetleges problémát, sokkal jobban fogja bírni a tanulással járó terhelést. Jobb eredményeket érhet el, ami egy sor pozitív láncolatot indít el.

Akár iskolakezdés előtt is fontos a látásvizsgálat

-A fáradtságtól alszik el a páciens, vagy azért fáradt, mert a szeme nem megfelelő információt továbbít? 

Nyilván ha terhelt, fáradt az ember, akkor az agy megoldást keres és talál. Elalszik. Pihen. Regenerálódik.

De ha az inger sokkal nagyobb energia befektetés árán jut el  az agyba, az bizony fárasztó. A menekülés után, a második legerősebb inger az éleslátás. A szervezet minden kis izma és rostja azon munkálkodik, hogy kijavítsa az esetleges hibákat és éles kép vetülhessen az ideghártya megfelelő helyére, a sárgafoltra. Ez mind energia igényes folyamat. Ha lehet ezen szemüveggel, vagy látásterápiával segíteni, akkor miért nem tennénk?!

Ha látásával kapcsolatban felmerülnek a fent említett problémák, vagy olyan megmagyarázhatatlan jelenségeket tapasztal, amelyeket nehezen tudna megfogalmazni, viszont a látásélességével elégedett, ha gyermeke nehezebben értelmezi a feladatokat, ha gyermeke iskolakezdés előtt áll, akkor feltétlenül várjuk egy bővített, funkcionális látásvizsgálatra.

Ha online jelentkezik be, akkor 5000 Ft kedvezményt biztosítunk szemüvegének árából.